Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Pít nebo nepít... A proč vlastně? Co znamená pitný režim?

Pitný režim je pojem, který se v posledních letech skloňuje často a ochotně. Spoustě lidí ale připadá jako absurdní móda nebo opakování samozřejmosti. Co na něm jako má být? Když mám žízeň, tak se snad napiju, ne? Ne, bohužel ne.

Žijeme ve velmi uspěchané době a úspěšně jsme se odnaučili poslouchat signály vlastního těla. Zvládneme ignorovat hlad, únavu, nachlazení, nervová podráždění, nedostatek spánku, stres... Spousta z nás si všimne, že něco není v pořádku, teprve až když tělo vyšle infarkt nebo mrtvici. Stejně tak se mnozí z nás naučili ignorovat žízeň a pijí jako trosečník na Sahaře. Jedna dvě skleničky denně stačí, ne? Jenomže bez vody vadnou nejen květiny. 

Kolik bych měl/a denně vypít?

Samozřejmě, je to individuální. Je rozdíl, když celý den makáte na slunci nebo sedíte v pohodlně klimatizované kanceláři. Nicméně, litr a půl je minimum. Minimum, ne maximum, minimum. Pokud zvládnete dva litry, značka ideál. To se samozřejmě netýká horkých letních dnů, tehdy do sebe prostě lijte, co se do vás vejde. 

Ale já nemám žízeň! 

Jistěže nemáte. Lidské tělo je zařízení fantasticky inteligentní a neplýtvá energií na zbytečné věci. Když vám několikrát vyšle signál, že potřebuje napít, a vy ho budete ignorovat, jednoduše vysílání signálu vypne. Co by se s ním obtěžovalo, když to stejně nemá cenu... Jakmile ale pít začnete, uvidíte, že za chvíli i menší vynechání začne tělo zodpovědně hlásit a žízeň zase spustí. 

A co se jako stane, když pít nebudu? 

Och, začne to pomaličku. Nejprve budete mít žízeň. Ale, jak už jsme si řekli výše, ta přejde. Pak přijde únava - pomalu, nenápadně. Ale co, dám si kafe navíc! (Káva odvodňuje, takže vody bude v těle ještě méně, prima.) Začne vás bolet hlavička. Pchá, co je to na mě, vezmu si prášek, pilulek není nikdy dost! Pak tak nějak začnete přibírat nebo co... To nejsou tuky, ale otoky, paradoxně zadržená voda. Ale jak to? Jak můžu mít v těle zadržovanou vodu, když piju málo? Snadno. Tělo inteligent si dělá zásoby toho, co nemá. Dáte mu málo napít, bude schovávat vodu. Pro jistotu. Kdo ví, kdy zas nějaká přijde...

A mezitím se nám v těle vesele zadržují toxiny, jelikož nemáme vodu, aby je odplavila, tělo se zanáší, tvoří se záněty, menší, větší, až si pořídíme nějakou tu hezkou chorobu. Doktoři, tabletky, legrace k popukání. Ale co, doktory všichni milujeme. Přece ještě nezačnu pít vodu... 

Nemám na pití čas!

Vypít dvě deci tekutiny trvá plusmínus deset vteřin. Dva litry jsou tedy sto vteřin neboli minuta čtyřicet. Minutu čtyřicet denně máte. Prostě máte. 

Co vlastně pít? 

Ze startu raději co nepít. O alkoholu se snad zmiňovat nemusím, ten se opravdu do pitného režimu nepočítá. Ne, ani pivo ne! Stejně tak sladké limonády, o všech možných kolách nemluvě. Pokud jste milovníci kokakol, mrkněte se, jak to vypadá, když ji trochu povaříte. To už můžete klidně srkat ropu. 

Takže co pít. Minerálky ano, ale s mírou. Pitný režim by se neměl skládat jenom z nich, aby se to s minerály nepřehnalo. Ideální je samozřejmě čistá voda, klidně z kohoutku, od toho se jí říká pitná. Pokud vám nechutná, je možné přidat nakrájené ovoce nebo bylinky.

Když je zima, ideální jsou čaje. Osobně ovocné nedoporučuju, většina běžně prodejných je složená z šípků a jedovatě fialového barviva. Fakt. Ulijte si někdy někam trochu rádobyovocného čaje a počkejte, jakou barvu ten flek bude mít.

Vhodné jsou bylinkové čaje. Rostlin se už dneska sype do čajových sáčků tolik, že si určitě vyberete příchuť, která vám zachutná. Máta, heřmánek, černý bez, kopřiva, různé směsky... Černý a zelený čaj ano, ale zase - ne pořád, na střídačku. 

Malý bonus nakonec, nejen pro dámy. Dostatek vody má velký vliv na krásu. Když se dost napijete, pleťové buňky nejen na tváři budou spokojené, čisté, růžové a nacucané. Když ne, budete vypadat jako... No, zkrátka, jak vysušená švestka.

Činčin! 

Autor: Kateřina Lužná | neděle 13.9.2015 10:45 | karma článku: 12,58 | přečteno: 837x
  • Další články autora

Kateřina Lužná

Blbých sedum stovek

Synek provede klukovinu, která vás stojí sedm set. Je to hodně nebo málo? A co teď s ním? Jiřině se nechce nic vyčítat, řvát už vůbec ne, je unavená. Přece o nic nejde. Nebo ano?

23.3.2018 v 13:37 | Karma: 31,40 | Přečteno: 1564x | Diskuse| Ona

Kateřina Lužná

Jaképak #játaky?

Kampaň #metoo láme vazy kariér, Hollywood jen čeká, čí špína se vylije příště. Naši českou kotlinku zatím nikoho nezasáhla. Že by se tu všichni chovali počestně? A co když ne? Čistě hypoteticky, samozřejmě.

23.12.2017 v 18:08 | Karma: 13,39 | Přečteno: 1492x | Ona

Kateřina Lužná

Teoretik rozumu

Znáte ta rána, kdy se probouzíte svěží, krásní a plní energie? Já taky ne. Jindy solidního pedagoga Karla navíc budí jak kocovina, tak žízeň, ale hlavně (ne)utkvělá myšlenka, které musí stůj co stůj přijít na kloub.

10.8.2017 v 15:41 | Karma: 8,38 | Přečteno: 266x | Diskuse| Poezie a próza

Kateřina Lužná

Chovejte se k těhotným hezky, jinak bude zle! Jim.

Krátký monolog volně zpracovaný podle vyprávění mé kolegyně, která v autobuse narazila na obzvláště vypečený exemplář nevychovaného exota. Nepustíš (sednout)? Zaplatíš.

25.6.2017 v 10:17 | Karma: 38,66 | Přečteno: 2100x | Diskuse| Ona

Kateřina Lužná

Shakespeare, kurde

LSS jest zkratka pro vznešenou letně divadelní událost - Letní shakespearovské slavnosti. Probíhají v Praze, Brně a Ostravě, přičemž obyvatelstvo neváhá podstoupit všeliké nepohodlí při sledování díla Mistrova. Tedy, ne všichni...

29.7.2016 v 9:18 | Karma: 11,49 | Přečteno: 408x | Diskuse| Kultura
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Deník Metro rozšiřuje regionální zpravodajství a zvyšuje náklad

25. dubna 2024

Deník Metro z portfolia mediální skupiny MAFRA posiluje přítomnost v regionech a zároveň zvyšuje...

Spousta obětí střelby mohla být zachráněna, řekla matka Rakušanovi

25. dubna 2024  16:02,  aktualizováno  16:50

Na jednání výboru pro bezpečnost Sněmovny kvůli snaze opozičního ANO zřídit vyšetřovací komisi k...

Podvody přesáhly pět milionů, žalobce viní pojišťováka i jeho otce lékaře

25. dubna 2024  16:23

Z pojistných podvodů s celkovou škodou přesahující pět milionů korun obžaloval krajský státní...

Pomstím Palestinu, psal ve Francii podezřelý z únosu a znásilnění Židovky

25. dubna 2024  16:18

Policie ve Francii zadržela dvaatřicetiletého muže z pařížského předměstí Gennevilliers, který čelí...

Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO
Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO

Každý den po celý tento týden můžete vyhrávat jedinečné dárky od značky BEBELO.

  • Počet článků 20
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 745x
Divadelní introvert, žensky excentrický vypisovatel a blogový dealer. Vášním pro češtinu, umění a čerstvý vzduch. A proto bydlím v Ostravě. www.zenskamonologika.cz