Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Jaképak #játaky?

Kampaň #metoo láme vazy kariér, Hollywood jen čeká, čí špína se vylije příště. Naši českou kotlinku zatím nikoho nezasáhla. Že by se tu všichni chovali počestně? A co když ne? Čistě hypoteticky, samozřejmě.

„To třetí cigáro jsem si už fakt neměl dávat.“

Vánoční skřet, který mu už dobře měsíc pomyslně visí nad hlavou, se chichotá. Tomáš zkouší uklidnit rozhoupanou podlahu, zhluboka dýchá, ale stejně cítí v podpaždí pot.

„Zmlkni, šmejde.“

Vždycky, když má nějaké nervy, musí kouřit. Přitom přestal, přes osm let byl už v pohodě, jenže před měsícem se začalo spouštět. To.

„Kraviny. Všecko jsou to kraviny.“

Mluví nahlas, proboha. Odbarvená důchodkyně na něj hodila pokřivené ušklíbnutí a zrychlila krok. Musí se uklidnit, nebo ho nakonec odloží někam do polstru. Obchodní centrum se prohýbá pod náporem pestrých žároviček, které volně přecházejí v rozmazané mžitky. Kdyby aspoň trochu ztlumili tu přiblblou muziku. Jingle bells, jingle bells, jingle bells rock, skřet kýve nožičkami do rytmu. Tomáš raději dopadne na lavičku a s námahou pozoruje jaterní skvrny na hřbetech rukou. Třesou se.

„Vy jste slyšel o podobných případech, Mistře?“

Nejhorší bylo, že se na ni nenachystal. Měl to být docela obyčejný předvánoční rozhovor o předvánočních kravinách, jakých už v životě dával desítky. I její vizáž tomu nasvědčovala – snad dvacetiletá slečinka, červené vlasy, čelenka s parůžky, ohromné brýle, baňky místo náušnic. A superkýčovitý svetr se soby, jsou prý teď v módě. Hezounká jak pestrobarevná tropická žabka. Bývají smrtelně jedovaté.

Už když mu sevřela ruku nalakovanou tlapkou, mělo mu dojít, že z tohohle drtivého stisku nic dobrého nevznikne. Pak řečičky, kecičky, malé panáčky slov na uklidněnou, aby se v klidu rozvalil na židli a rozpovídal. O stresech, předvánočním shonu, nových médiích, bla bla bla. Až náraz.

„Slyšel jste o kampani Metoo?“

Jistěže slyšel. Bavili se o ní s pár kolegy hned ze začátku, litovali poplivané zahraniční producenty, kteří upadli z výšek do pohrdavého ticha. Kvůli neopatrnosti a pár americkým hysterkám. Pak už na ně nějak nepřišla řeč. Popřel jí to.

Kampaň odstartovala na sociálních sítích, chce upozornit na sexuální obtěžování. A zneužívání. Nejen sexuální, ale také pravomocí. Mocných mužů, pochopitelně. Hýbe teď dost uměleckými, hlavně filmovými kruhy. Opravdu jste o ní neslyšel?

Měl tu otázku přejít. Zamluvit. Odejít. Vymluvit se na zkoušku.

„Vychází najevo případy, kdy získávání pracovních nabídek bylo podmíněno sexuálními službami. Bez jejich poskytování například herečky nezískaly prestižní role a podobně. Někde byla taková praxe dokonce velmi častá.“

Zdůraznila velmi. Tehdy poprvé ucítil nad hlavou skřeta. Přece o nic nešlo? Ženská není mýdlo, neubude jí. A vůbec, je to dávno. Staré zlaté časy, ale člověk se unaví.

„Hashtag metoo. Ženy tak sdílejí své zážitky online. Je jich neskutečně a pořád přibývají.“

Je přece dávno ženatý, jeho se žádná kampaň netýká. Jaképak já taky.

„Začínají se vynořovat případy z České republiky, nebo i bývalého Československa. Pozvánky do hotelů, na zahraniční cesty. Třeba do Chorvatska a tak.“

Pochopil, že asi něco ví. Že se mu v duchu šklebí tlamou plnou ostrých slov, kterými ho míní odstřelit. Veřejně rozcupovat. Jsi na řadě, staříku, říkaly její oči přimhouřeně.

„Mluvím s oběťmi, mnohdy známými ženami, které sexuální podmiňování, tak jsme si to pracovně pojmenovaly, víte? Které ho zažily. Snažím se u nás tuto problematiku co nejpodrobněji zmapovat. Domnívám se totiž, že taková praxe je naprosto nepřípustná.“

Začal se pod tím pohledem zaplétat, připouštět, motat. Nenechala ho ani dokoktat, neměl šanci.

„Jakmile budu mít článek hotový, odešlu vám ho. Obratem. Na to se spolehněte, Mistře.“

Zase ten zdrcující stisk ruky. Něco stoprocentně ví.

Tomáš doufal, že kampaň třeba vyšumí, jako kdeco na Internetu. U modrých obrazovek poposedával celé noci, nespavostí ztratil pět kilo a rozkrájel si tvář ještě hlubšími vráskami. Jenže celá kauza se táhne a padají další, čím dál zvučnější jména. Vypadá to, že ani sáhodlouhé přehlídky blýskavých cen už nezabírají jako dřív.

Lavička změkla, obchodní dům se rozpouštěl. Vánoční skřet v kýčovitém svetru jemně dosedl na Tomášovo rameno až těsně ke krku, otočil hlavičku, zašeptal: „Zdenička,“ a zakousl se.

Vzpomínky vybuchly jako ohňostroj. Hlaďounká, šedesátkové vlasy do pasu, smutné oči gazelích srn. Hrozně po ní tehdy zešílel, nechtěla ani slyšet. Jenže on chtěl a mohl. Mohl jí sebrat role, pomluvit ji v branži. Nezabíralo to. Nakonec, vzteky bez sebe a opilý pod obraz, vyhrožoval, že zařídí, aby jí bratra vyhodili z fakulty. Bratr svůj obor miloval a Zdenička do jeho oblíbeného Chorvatska odjela. Cestu domů proplakala, v Praze si pak hned první noc podřezala žíly. Sice ji zachránili, ale o filmech už nikdy nechtěla ani slyšet. Talentu přitom měla na rozdávání. Kdoví, kde je jí konec. Ale dneska není složité někoho vyšťourat. Díky Internetu.

Tomáš z dálky zaslechl sirénu.

Konečně začal padat sníh, ale vločky se hned melancholicky rozpouští na chodníkové realitě.

„Jak to teda pojmeme, Terezko? Je ho teď všude plno.“

Tibor, zástupce šéfredaktora, se pihovatě usmívá, i když mu podřízení zadělávají na komplikace. Což se tady děje prakticky neustále, ostatně proto si je vybírá. Tereze se nad podmračeným čelem pošoupne čelenka dnes s kočičími oušky.

„Nechci kopat do chlapa, co leží po mrtvici na hadičkách.“

 „Souhlasím,“ Tibor znatelně vydechne, jako by mu povolily o číslo menší boty, a rozšíří úsměv o další centimetr. „Navrhuju vyhodit první díl bez konkrétního jména. A pak se zařídit podle situace.  Myslíš, že bude souhlasit?“

„Paní Zdena? Určitě. Stejně chce zůstat anonymní, leda se jí uleví.“

„Fajn. Uprav to a pošli, OK?“

Zástupce se otočí a odnese si své rezavé kučery tradičně bleskovým tempem. Sníh nedrží ani na lesklém parapetu plastového okna a Tereza se na něj mračí. Boží mlýny melou svým vlastním tempem, rozhodně ne podle redakčního plánu.

Autor: Kateřina Lužná | sobota 23.12.2017 18:08 | karma článku: 13,39 | přečteno: 1492x
  • Další články autora

Kateřina Lužná

Blbých sedum stovek

Synek provede klukovinu, která vás stojí sedm set. Je to hodně nebo málo? A co teď s ním? Jiřině se nechce nic vyčítat, řvát už vůbec ne, je unavená. Přece o nic nejde. Nebo ano?

23.3.2018 v 13:37 | Karma: 31,40 | Přečteno: 1564x | Diskuse| Ona

Kateřina Lužná

Teoretik rozumu

Znáte ta rána, kdy se probouzíte svěží, krásní a plní energie? Já taky ne. Jindy solidního pedagoga Karla navíc budí jak kocovina, tak žízeň, ale hlavně (ne)utkvělá myšlenka, které musí stůj co stůj přijít na kloub.

10.8.2017 v 15:41 | Karma: 8,38 | Přečteno: 266x | Diskuse| Poezie a próza

Kateřina Lužná

Chovejte se k těhotným hezky, jinak bude zle! Jim.

Krátký monolog volně zpracovaný podle vyprávění mé kolegyně, která v autobuse narazila na obzvláště vypečený exemplář nevychovaného exota. Nepustíš (sednout)? Zaplatíš.

25.6.2017 v 10:17 | Karma: 38,66 | Přečteno: 2100x | Diskuse| Ona

Kateřina Lužná

Shakespeare, kurde

LSS jest zkratka pro vznešenou letně divadelní událost - Letní shakespearovské slavnosti. Probíhají v Praze, Brně a Ostravě, přičemž obyvatelstvo neváhá podstoupit všeliké nepohodlí při sledování díla Mistrova. Tedy, ne všichni...

29.7.2016 v 9:18 | Karma: 11,49 | Přečteno: 408x | Diskuse| Kultura

Kateřina Lužná

Dovolená, den šestý

Zamilovat se týden před dovolenou je krajně nepraktické. Karel měl přitom plán. Propracovaný a dobrý.

2.7.2016 v 17:22 | Karma: 9,00 | Přečteno: 324x | Diskuse| Poezie a próza
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Americkou Oklahomu a okolní státy zasáhla série tornád. Úřady hlásí čtyři mrtvé

28. dubna 2024  22:16

Nejméně čtyři mrtvé si vyžádala série tornád, která od sobotního večera zasáhla Oklahomu. Podle...

Nikdy nekončící hrozba. Finsko si zvyká na nový vztah s Ruskem

28. dubna 2024  20:49

Ozbrojení finští pohraničníci na běžkách střeží východní část země, nejnovější a nejdelší hranici...

Lesy chce předat mnichům bez soutěže. Smlouvu nachystal starosta předem

28. dubna 2024

Premium Mohlo to být jedno z rozhodnutí, jakých města jako osmitisícové Milevsko udělají ročně stovky....

Stavební úřady se děsí novely, mluví o nejistotě a nabírají nové pracovníky

28. dubna 2024  19:06

Stavební úřady napříč republikou se obávají reformy stavebního zákona. Kvůli nárůstu práce tak...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 20
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 745x
Divadelní introvert, žensky excentrický vypisovatel a blogový dealer. Vášním pro češtinu, umění a čerstvý vzduch. A proto bydlím v Ostravě. www.zenskamonologika.cz